Stowarzyszenie realizuje swoje cele statutowe poprzez:

  1. organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw, konkursów i warsztatów;
  2. udział członków Stowarzyszenia w pokazach, wystawach i konkursach rangi regionalnej, krajowej i międzynarodowej;
  3. prowadzenie działalności edukacyjnej oraz wydawniczej;
  4. nagrania filmów edukacyjnych;
  5. promocja wydawnictw fachowych z zakresu gastronomi;
  6. rozwijanie wszelkich form samokształcenia członków Stowarzyszenia;
  7. uzyskiwanie informacji o światowych tendencjach sztuki kulinarnej oraz wiedzy w zakresie norm żywienia, a także o najnowszych urządzeniach gastronomicznych;
  8. organizowanie spotkań branżowych;
  9. współpraca z innymi podmiotami o podobnych celach i charakterze działalności;
  10. współpraca z władzami samorządowymi, rządowymi i organizacjami pozarządowymi w zakresie wskazanym w celach Stowarzyszenia;
  11. wymiana szkoleniowa z międzynarodowymi organizacjami o podobnych celach.